19 May 2021 / Yacht

Dagens Industri – TDoS


May 18, 2021

Visionär design made in Höganäs

 

Oavsett om det gäller en exklusiv privatyacht eller ett kryssningsfartyg så bygger det på någons vision och drömmar som väntar på att förverkligas. I snart 60 år har Tillberg Design of Sweden inrett för både Atlantöverfarter och Medelhavsturer.

 

Alla bär vi på en dröm som vi skulle vilja förverkliga. Det kan vara en vision som en dag bara dyker upp, eller en idé du burit på i många år, men som aldrig blivit av.

TDoS starka designteam på 80 personer förvandlar dagligen någons vision till verklighet. Tillsammans med skickliga designers kan något magiskt hända. En idé får plötsligt liv, och växer efterhand till något konkret att titta på. Tänk om? Är det möjligt? Har det gjorts förr? Flyter den? Kan den vara längre, högre, smalare, snabbare? Frågorna bubblar upp, alternativen är många, möjligheterna oändliga.

Tillberg Design of Sweden tar fram stilrena exteriörer och drömlika, exklusiva inredningar som alla är helt unika för varje enskild kund. Resultatet håller absolut världsklass i stil och detaljrikedom, i kvalitet såväl som i praktisk funktion.

 

Legendarisk design

Tillberg Design of Sweden grundades 1964 av Robert Tillberg. Ett av hans första stora projekt var som koordinerande inredningsarkitekt för M/S Kungsholm. Hon var under lång tid det största passagerarfartyget i Skandinavien och Svenska Amerika Liniens första kombinerade transatlantiska linje- och kryssningsfartyg. Gästerna ombord omgavs av en ljus och sober inredning i gyllenbruna och havsblå nyanser, ett stort antal specialbeställda konstverk, väldiga intarsiapaneler, och armaturer i Orreforskristall. Allt omsorgsfullt utformat i en lyxig ,men samtidigt lätt och elegant, skandinavisk stil.

Tillberg lärde sig tidigt att marin inredningsdesign var mer än bara mattor och möbler. Det handlade även om att skapa hela landskap av skräddarsydd design och noggrant utformade detaljer, stora som små. Samtidigt ställdes stora krav på en design som ska hålla under många år i en krävande marin miljö.

 

Mångfacetterad design

Tillberg Design of Sweden har genom åren designat hundratals interiörer åt rederier från hela världen. Designstudion har visserligen ett tydligt skandinaviskt designarv, men anpassar sig även till kundens önskemål, och levererar ofta intrikata inredningar och exteriörer i ett stort antal olika stilar. Bland exemplen finns utpräglad brittisk design för Queen Mary 2 som levererades 2003, färgsprakande och överdådiga interiörer för Fjärran Östern-marknaden ombord på jättekryssarna Superstar Leo (1998) och Superstar Virgo (1999). I nutid har företaget även utformat stilren och modern lyx i internationell toppklass till Ritz Carlton Yacht Collection, som beräknas lanseras under 2021.

Tillberg Design of Sweden har dock inte bara ritat designen åt stora kryssningsfartyg och Oceanliners. På 1970-talet ritades 30 fots segelbåtar tillsammans med Peter Norlin, på 1990-talet gjordes inredningen till Storebros 64-fotare, och på 2000-talet två exklusiva yachter för seglatser i vattnen runt Bora Bora. Under senare år har yachtdesign blivit en snabbt växande marknad för företaget, som i dag över 300 projekt på sin referenslista.

Tillberg Design of Sweden har nära 60 års erfarenhet av exteriördesign, inredningsarkitektur, möbel- och textildesign, branding och grafisk design, samt mycket annat. Genom åren har företaget kommit att bli världsledande på gästupplevelser och värdeskapande, och på kontoret i Höganäs finns en av världens största kollektioner av exklusiva material för marin inredning.

Tack vare en enorm intern kompetens inom marin design, och ett omfattande globalt nätverk av leverantörer och konsulter, kan Tillberg Design of Sweden erbjuda en ”one stop shop” för varje kunds unika önskemål.

– En privatyacht kan lika väl vara ett bekvämt semesterboende som ett redskap för att ge sig ut och upptäcka världshaven. Vår gedigna och breda kunskap tillgodoser kundernas behov, oavsett om de drömmer om att utforska världen eller söker behaglig avkoppling i trygga hamnar, konstaterar Daniel Nerhagen, yacht director.

 

Grön strategi

Kvalitetsturism är ett viktigt begrepp för Tillberg Design of Sweden.

– Att underlätta besök på äventyrliga platser är en viktig del i ”yachting lifestyle”. Vi pratar om små ubåtar, helikoptrar och en uppsättning av supportbåtar, allt för att se världens underverk på ett så hållbart sätt som möjligt. Yachtindustrin satsar i dag stort på hållbart byggande, och alla system ombord optimeras för att ha en minimal påverkan på miljön.

Tillsammans med smart-tech utforskar Tillberg Design of Sweden de senaste förnybara, innovativa, och återvunna materialen för kundernas inredningar. Mycket efterforskning görs på hur alla material klarar både funktionella och estetiska krav, allt för att förbättra reseupplevelsen under lång tid. En grön strategi bygger dessutom förtroende och intresse hos världens allt mer miljömedvetna kunder.

 

I dag samarbetar Tillberg Design of Sweden med alla de stora varven, och har en uppsjö banbrytande projekt på ritbordet – och under byggnation. Somliga av dessa är små fartyg för exklusiva hotellkedjor som vill etablera en kryssningsverksamhet, andra är ultramoderna yachter för köpstarka privatpersoner. Långsiktigt ser framtiden mycket ljus ut för det världsledande företaget i Höganäs.